Slim het nieuwe jaar in

Het loopt alweer tegen het einde van het jaar en dat is een goed moment om te kijken of u nog belasting kunt besparen. De belangrijkste maatregel voor 2016 is het vervallen van de ouderentoeslag op het spaartegoed van een gepensioneerde. Dit betekent dat uw spaargeld vanaf 1 januari 2016 is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing tot een bedrag van €21.437 per persoon. Het recht op huurtoeslag komt te vervallen als een echtpaar samen meer bezit in box 3 heeft dan €42.874. Als u hier net iets overheen komt, zijn er wat eenvoudige maatregelen mogelijk.

Hoe kunt u uw box 3 vermogen verlagen zonder daar armer van te worden?

  • betaal uw openstaande aanslagen en nota’s voor 31 december.
  • plan grote uitgaven nog dit jaar. 
  • los af op de hypotheek, voorzover boetevrij. 
  • betaal uw premie zorgverzekering voor heel 2016 voor 31 december dit jaar. 
  • u kunt een uitvaartverzekering afsluiten tot een bedrag van €6.921 per verzekerde, alleen uit te keren bij overlijden. Als u meer polissen heeft, worden ze samengeteld.

Belastingvrij schenken aan uw kinderen mag dit jaar tot €5.277 per kind. In 2017 wordt de hogere vrijstelling tot €100.000 weer van kracht, overigens op voorwaarde dat de Eerste Kamer het belastingplan goed gaat keuren. Verder kunt u aan uw kinderen schenken en vervolgens dat geld weer teruglenen, u moet dat bij een notaris vastleggen. Dit zijn een paar mogelijkheden om spaartaks te minderen en toeslagen veilig te stellen. Als u hierover vragen hebt mag u mij natuurlijk altijd bellen.

Ik wens u prettige feestdagen en ik zie u begin volgend jaar weer graag voor het invullen van uw aangifte.

Reageer